Adszorpciós hűtőgépek

Hűtővíz előállítása melegvíz felhasználásával

 

 • Ideális kiegészítő egysége lehet a kogenerációs rendszereknek, vákuumcsöves napkollektoroknak, a távfűtési rendszereknek, az ipari hulladékhő hasznosításnak.
 • Alkalmazható egy- vagy több családi ház hűtésére, irodák hűtésére, kereskedelmi létesítmények hűtésére (pl. szállodák, benzinkutak, mosodák), ipari létesítmények hűtésére (pl. termelő üzemek, hűtőkamrák, vezérlőszobák, szerverszobák), úgyszintén technológiai folyamatoknál (pl. gyártási technológiák, termelési berendezések, orvosi eszközök).
 • Energiaforrásként 55 és 95 °C közötti hőmérsékletű melegvíz szolgál. A rendszer 6 és 20 °C közötti hőmérsékletű, hűtésre használható vizet állít elő.
 • 1 és 250 kW közötti hűtőteljesítmény állítható elő gazdaságosan
 • Kiváló termikus- és elektromos teljesítmény adatok
 • Rezgésmentes és szinte zajtalan
 • Hőszivattyúként is használható hideg időben, megnövelve a fűtési rendszer hatásfokát

 

Csökkenti a működési költségeket

 

 • A teljesítményfelvétel csökkentésével akár 90% energia megtakarítás érhető el az elektromos hűtőkhöz képest.
 • Alacsony karbantartási igények és hosszú élettartam a pusztán fizikai folyamatoknak köszönhetően.
 • Maximális kihasználása a kogenerációs erőműveknek, a napkollektoroknak, a távfűtési rendszereknek és az ipari folyamatoknak.

 

Környezetbarát

 

 • Környezetbarát, azáltal, hogy tiszta technológiát és nem mérgező anyagokat használ, mint pl. szilikagélt, zeolitot és hűtőközegként vizet.
 • A meglévő és rendelkezésre álló hő csökkenti az elsődleges energiafogyasztást, a CO2 kibocsátás akár 90 %-kal is csökken, összehasonlítva az elektromos áramot használó kompresszoros hűtőkkel.
 • Megóvja az erőforrásokat, mivel jóval hosszabb élettartama van, mint a hagyományos hűtőberendezéseknek.

 

Sokoldalú és könnyű alkalmazni

 

 • Társítható hagyományos hűtést szolgáló berendezésekkel (hasonlóan, mint egy hagyományos elektromos vízhűtő).
 • Egyszerűen kezelhető és rugalmasan telepíthető a kompakt kialakításnak és kis helyigénynek köszönhetően.
 • A karbantartónak nem kell rendelkeznie hűtőgépek szereléséhez szükséges engedéllyel; nem szükségesek speciális foglalkozás-egészségügyi és biztonsági intézkedések.

 

Általános leírás

A szilika gél felhasználása lehetővé teszi, hogy az adszorpciós hűtő hőenergiát használva működéséhez hűtési energiát állítson elő még alacsony teljesítmény-tartományban is. Mindenütt használható, ahol termikus napkollektor, távhő, vagy bármilyen fajta hulladék hő áll rendelkezésre, ugyanakkor környezetkímélőbb és az üzemeltetése is gazdaságosabb, mint a hagyományos kompresszoros hűtőké. Kiegészítő hűtőberendezése lehet olyan kis teljesítményű kombinált erőműveknek – kogenerációs rendszereknek, melyek meleget és elektromos áramot állítanak elő. Ebben az esetben az adszorpciós hűtővel a rendelkezésre álló hőenergiát hűtési energiává is át lehet alakítani a lehető legkevesebb elektromos áram felhasználásával, ezáltal egy trigenerációs rendszert alkotva.

Az ACS típusú adszorpciós hűtőberendezés két méretben áll rendelkezésre, egy 8 kW és egy 15 kW effektív hűtőteljesítményű. Több berendezés összekapcsolásával gazdaságosan nagyobb hűtőteljesítmény is elérhető.

Fontos előnye az adszorpciós hűtőberendezésnek az abszorpciós hűtőkhöz képest, hogy alacsony, akár 55 °C hőmérsékletű víz felhasználásával képes hűtési energiát előállítani. Ennek különösen akkor van nagy jelentősége, mikor a hűtési energia előállításához szükséges meleg vizet vákuumcsöves napkollektorok állítják elő. Erre alkalmasak a termikus sík kollektorok mérsékelt napsugárzás mellett is.

Továbbá, hogy egyszerű legyen a rendszer tervezése, összeállítása és végül a telepítése, mindkét ACS típushoz két alapvető kiegészítő alegység lett tervezve, egy szivattyú- és egy kiegészítő hűtőegység - utóhűtő, melyek az optimális működést biztosítják. A kiegészítő hűtőegység a hűtéshez a legkorszerűbb EC technológiát használja, melynél a hűtőventillátor motor fordulatszáma szabályozott, biztosítva ezzel, hogy az elektromos energia felvétele mindig csak annyi legyen, amennyi a hűtéshez elegendő. A nagy hatékonyságú szivattyúk mellett a szivattyú egység tartalmaz minden lényeges hidraulika elemet is. Ezért a viszonylag magas szezonális energiahatékonysági tényező (a bevitt hűtési energia egy tipikus hűtési szezonban osztva az azonos időszakban bevitt összes villamos energiával) több mint 101, úgyszintén jelentős csökkenés érhető el a primer energia fogyasztás és a CO2 kibocsátás terén.

Azáltal, hogy hidraulikusan csatlakoztatjuk a hűtésre előállított hidegvíz egységet és a kiegészítő hűtőegységet, az ACS rendszer hőszivattyúként is használható. Ez lehetővé teszi, hogy az ACS rendszer ne csak hűtőegységként legyen használható nyáron, hanem mint egy alacsony hőmérsékleten működő fűtőegység is (pl. padlófűtés). Ez, természetesen mindaddig működik, míg rendelkezésre áll a rendszert működtető meleg víz. A közvetlen környezetből nyert energiának köszönhetően és a működési feltételek függvényében meleg körülmények között akár 150% hatásfok is elérhető.

Mivel az ACS rendszernek nagyon kevés mozgóalkatrésze van, mely kopásnak van kitéve, ezért karbantartást alig igényel. Első évben csak a rendszer belsejében lévő vákuum szintet kell leellenőrizni évente kétszer, és ha szükséges, visszaállítani a megfelelő értékre. A következő években elegendő a rendszert leellenőrizni, lehetőleg a hűtési szezon elején.

 

Alkalmazási tartomány ACS08 ACS15 Melegvíz kör* ACS08 ACS15
Belépő vízhőmérséklet 55–95 °C 55–95 °C Be-/kilépő hőmérséklet 72/65 °C 72/65 °C
Hűtővíz hőmérséklet   6–20 °C   6–20 °C Térfogatáram 1,6 m³/óra 3,2 m³/óra
Utóhűtő kör vízhőmérséklet 25–40 °C 25–40 °C Nyomásesés 230 mbar 260 mbar
Max. üzemi nyomás    4 bar    4 bar      
Teljesítmény adatok     Hűtővíz kör*    
Hűtőteljesítmény 11 kW-ig 23 kW-ig Ki-/belépő hőmérséklet 15/18 °C 15/18 °C
COP - jóságfok   0,65-ig   0,65-ig Térfogatáram 2 m³/óra 4 m³/óra
      Nyomásesés 300 mbar 500 mbar
Befoglaló méretek     Utóhűtő kör*    
H x Sz x M cm 79x106x94 79x134x139 Be-/kilépő hőmérséklet 32/27 °C 32/27 °C
Tömeg     Térfogatáram 3,7 m³/óra 7,0 m³/óra
Üzemkészen

 

  295 kg   590 kg Nyomásesés 350 mbar 440 mbar